GULLRUSH I ØSTERDALEN

June 12, 2018  •  2 Comments

I det siste har lokalavisa bragt to nyhetssaker fra Nord-Østerdal som får det til å gå kaldt nedover ryggen. Først fikk vi se et bilde av en gjeng staute karer foran en framtidig byggeplass i Alvdal. De så ut som praktiske menn, klare til å ta spaden fatt og kjøre fram maskiner. Bildet oser av nyttig, produktiv virksomhet, man tenker på industri og arbeidsplasser i fjellbygda.

Men hva er det nå de skal bygge? Jo, det skal etableres en ny serverpark for et russisk selskap som skal drive med "Bitcoin mining". Alle vet hva Bitcoin er, selvfølgelig? Ikke det? Jo, det er altså den mest populære av de såkalte kryptovalutaene. I utgangspunktet et påfunn for å drive handel uten penger utstedt av sentralbanker, men nå noe det på mystisk vis går an å tjene ordentlige penger på. Altså slike som er utstedt av sentralbanker, og som selvsagt er det alle egentlig er ute etter. Noen av dem som begynte tidlig har blitt skikkelig rike.

Nesten ingen andre skjønner hva det går ut på, og selv om jeg har forsøkt å sette meg litt inn i det, er jeg like langt. Det som imidlertid er åpenbart, uavhengig av hva slags dataoperasjoner som er involvert, er at dette er toppen av moderne spekulasjonsøkonomi – som en del internasjonale banker og investeringsfond, og ikke minst russiske orligarker, etter hvert har fått øynene opp for. Det produserer absolutt ingen verdier for andre enn de som driver med det. Men virksomheten trenger enorm datakraft og derfor også enorme mengder strøm. Til å produsere noe som i utgangspunktet er tullball, og som beriker skyggefulle eksistenser i inn- og utland. Før eller siden kollapser det selvsagt. Kanskje helst før. Det er nemlig ingen mangel på advarsler: Norges Bank og Bank of England har gått hardt ut mot den nye bobla. Det har også den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs, som flere kanskje husker fra boliglånskrisa i 2008. De skulle vite litt om bobler, for å si det sånn. De sammenligner Bitcoin med velkjente lureprosjekter opp gjennom historien, slike som har betydd ulykke for både småsparere og finansinstitusjoner. Pyramidespill, sier mange økonomer. Men ordføreren i Alvdal og lokale entreprenører "jubler", som det sto i avisa. Som om det var et aluminiumsverk de skulle få. Som om de skulle bygge landet. De synes de har vunnet i Lotto.

Omtrent samtidig kunne vi lese at Opplandskraft nå tror at det vil lønne seg å bygge ut Tolgafallene i Glomma likevel. Altså i Tolga, som er nabokommunen til Alvdal. Opplandskraft har fått konsesjon til utbygging av det verste alternativet, mot rådene fra alle faginstanser (inkludert Fylkesmannen) og organisasjoner som NJFF og Naturvernforbundet. Lokalt reiseliv, som er bygget opp rundt harrfisket i Glomma, blir hardt rammet. Til og med NVE gikk for et mindre alternativ, men Olje- og energidepartementet sa ja til det største. Som vil utslette Glommas siste store strykparti. Men så var det visst for lave kraftpriser og for dyrt å bygge, og det så lenge ut til at det ikke ville bli noe av. Nå har man ombestemt seg, for kraftprisene ventes å stige, og det går mot utbygging likevel. Til stor glede for lokalpolitikere i Tolga kommune

Jeg vet ikke om Bitcoin-prosjektet i Alvdal har påvirket Opplandskraft, men det er sikkert at bygging av slike datasentre gir kraftbransjen vann i munnen. Og det er i hvert fall en skjebnens ironi hvis det bygges ut både et megakraftverk og en «Bitcoin-gruve» (som det faktisk kalles) noen få kilometer fra hverandre.

Store datasentre trenger ufattelige mengder strøm, og det går mot enda en runde med kraftutbygging i Norge. Det er vel det grønne skiftet. Kommunene er selvsagt overlykkelige. Og selveste NVE har gått på limpinnen: Deres prognoser tilsier stor økning i strømforbruket, blant annet på grunn av nye datasentre. For selv om Bitcoin-bobla sprekker, kan man jo håpe at andre kommer og kjøper noen milliarder watt: Google lagrer flere gigabyte informasjon om hver og en av oss. De trenger også store serverparker som bruker strøm som en middels norsk by. Og det de holder på med er ikke bare unyttig, men svært skummel overvåking. Slik det nettopp har blitt avslørt at også Facebook gjør i stor stil (med serverpark i Nord-Sverige og høyt forbruk av vindkraft).

Men det spiller kanskje ingen rolle for Opplandskraft og kommunepolitikere i Nord-Østerdal. Eller for kommunestyrer, kraftselskaper og entreprenører andre steder, som også er lovet gull og grønne skoger. Det kommer til å spille stor rolle for norsk natur når det skal bygges ut enda mer vann- og vindkraft, kraft det ikke er noe som helst behov for. Annet enn til å drive en ny svindeløkonomi og halvkriminell overvåkning av nettbrukere.

En litt annen versjon av denne teksten ble publisert i Jakt & Fiskes juninummer 2018. Den versjonen inneholdt dessverre en beklagelig feil som er rettet opp her.


Comments

Arild Løvik(non-registered)
De store datasentrene som Skogen nevner er i hovedsak Facebook, Google, Microsoft, Apple og Amazon. Utenom Skandinavia produseres nesten all strøm til disse fra kullkraftverk.
Geir Ove Olsen(non-registered)
Og disse unyttige datasentrene slipper både strømavgift og eiendomskatt bare fordi de forbruker store mengder av det som for oss mennesker er livsviktige og begrensede naturressurser.
No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August September October November (1) December
January (1) February March April (1) May June (1) July August (1) September October November (1) December
January February March (2) April May June (1) July August September (1) October (1) November (1) December (1)
January February March April (1) May June July (1) August September October (1) November (1) December (1)
January February (1) March April May (1) June July August (1) September October November (1) December
January February March (1) April May June July August September (1) October November (1) December
January February March (2) April May (1) June July August September (1) October November (1) December
January February March (1) April May (1) June July August September (2) October November December (1)
January February March April (1) May June July August September October November (1) December (1)
January (1) February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December